Storing melden

Heeft u een storing en direct hulp nodig? Onze servicemedewerkers staan 24/7 voor u klaar!

icon_widget_image 0511 52 15 25 icon_widget_image info@kobusbv.com
Image Alt
Explore the Features

Aardgasvrij

Etiam scelerisque tortor at lectus dapibus, nec fermentum diam feugiat. Morbi rutrum magna et dui.

Schedule

Aardgasvrij

“We moeten van het gas af” Dit heeft u vast wel eens gehoord. Minder gasverbruik zorgt namelijk voor een lagere uitstoot van CO². Op basis van de nieuwe klimaatdoelstellingen heeft de overheid besloten dat Nederland in 2050 helemaal aardgasvrij moet zijn. Dat idee is goed, maar de realisatie hiervan is nog niet zo eenvoudig.

Isolatie

Als u overweegt om van het aardgas af te gaan is het zeker aan te bevelen om na te denken over isolatiemaatregelen zoals muur- en vloerisolatie en het gebruik van HR ++ glas. Daarnaast kunt u ook overstappen van koken op gas naar een inductiekookplaat. Als alternatief om uw huis te verwarmen met gas zijn er diverse mogelijkheden. We hebben hier een aantal voorbeelden voor u uitgewerkt.

Warmtepomp

Zo is er de volledig elektrische warmtepomp. Dat is eigenlijk een cv-ketel zonder gas. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het huis en zorgt voor warm water. Een andere oplossing is het verwarmen door middel van een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en werkt samen met een cv-ketel op gas. De cv-ketel wordt alleen geactiveerd als het buiten koud is. De hybride warmtepomp is zeer geschikt als overgangsoplossing omdat deze nog wel gas gebruikt.

Warmte-terug-win-unit (WTW)

Met een gebalanceerd ventilatiesysteem (WTW-units) wordt lucht uit de woonkamer, keuken, badkamer en toilet naar buiten afgevoerd en wordt verse lucht naar binnen aangevoerd. Een warmte-terug-win-unit zorgt er voor dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen. Zo ventileert u duurzaam en verbruikt u minder energie om te verwarmen.

Aardgasvrij Garyp

Inmiddels hebben wij veel ervaring opgedaan met het aardgasvrij maken van woningen. Kobus is daarbij ook partner in het project “Aardgasvrij Garyp”. Garyp gaat voor duurzaam en wil het eerste aardgasvrije dorp van Nederland worden. De gemeente Tytsjerksteradiel en de Enerzjy Koöperaasje Garyp (EKG) stellen alles in het werk om 80 tot 90% van de woningen in het dorp van het aardgas af te koppelen. Het project is onderdeel van het Rijksprogramma ‘Proeftuinen voor aardgasvrije wijken.’

Ventilatielucht warmtepomp

De warme ventilatielucht die het mechanische ventilatiesysteem normaal gesproken naar buiten afvoert zit nog vol warmte. Met een ventilatielucht warmtepomp die de ventilatorbox vervangt is het eenvoudig deze warmte te hergebruiken. Dit kan ook in combinatie met een cv-ketel of hybride warmtepomp.

ISDE subsidie

Door bovengenoemde systemen te combineren ontstaat een duurzaam en energiezuinig systeem voor verwarming, ventilatie en de bereiding van warm water. Omdat de overheid het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleert komen alle bovengenoemde investeringen bij bestaande bouw in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Contact

Van het aardgas af vereist een projectmatige aanpak en veel kennis en ervaring. Die hebben wij in huis. Wilt u meer informatie over onze oplossingen voor uw situatie, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.